Annemi en sonunda kendi isteği ile Dukan'a başlamaya ikna ettikten
sonra karşılaştığımız ilk duvar "eee ekmek yerine ne yiyoruz şimdi?"
oldu. Kendisine ekmek yaptım ellerimle ama tabi ki de (anne eli
değmediğinden midir nedir) pek rağbet görmedi. "Ay kuru bu sanki ekşimiş
mi ne?" yorumlarından sonra ben de "madem öyle göster hünerini de
görelim" diyerek restimi çekiverdim. Anam diye demiyorum yine yapacağını
yaptı. Mis gibi bir mayalı ekmek tarifimiz oldu. Yalnız hafife almayın
kendisinden tarifi alana kadar sıtkım sıyrıldı. Mutfak sırlarını
paylaşmak istemeyen anne modeline yabancı değilseniz ne demek istediğimi
az çok anlamışsınızdır. :)
"Amaaaan ne olacak işte azıcık maya
biraz kepek oldu bitti" tarifinden aşağıdaki tarifi çıkarana kadar ne
çektiğimi ben bilirim ama taksit taksit de olsa sonuca ulaştım, çok
şükür. Ammaaaa olur da tarif tutmazsa benden bilmeyiniz. Kesin bir
mutfak sırrını kendine saklamıştır. :)
Malzemeler:
- 15 yemek kaşığı yulaf kepeği
- 1 su bardağı yağsız süt (ılık)
- 1/2 paket yaş pak maya
- 1 yumurta
Hazırlanışı:
Yarım
paket pak maya ılık sütte ezilir. Yulaf kepeği, yumurta ve sütte
ezilmiş maya bir kapta iyice karıştırılır. Pişirmek için koyulacak
kaplara (biz silikon muffin kaplarını tercih ediyoruz. hem şekil, hem de
yulaf kepeği ölçüsünü ayarlamak açısından kolay oluyor ve yapışmıyor.)
paylaştırılır. Bu ekmek mayalı olduğu için mutlaka bekletilmesi
gerekiyor. Annemin yöntemi ile fırın 100 dereceye ısıtılır ve hamurun
bulunduğu kaplar fırının üstüne yerleştirilir ve onun ısısıyla beklemeye
bırakılır. En az yarım saat beklemesi gerekiyor. Son parti ekmekler 1
saat bu şekilde beklemişti. Resimdeki ekmekler o çok bekletilmiş partiye
ait, inanılmaz pofuduk ve lezzetli olmuşlar. Sanırım ipucu mümkün
olduğu kadar fazla zaman hamuru dinlendirmek. Sonrasında ise fırının
sıcaklığı 150 dereceye getirilir ve 30-40 dakika pişirilir. Afiyet
olsun!
Özet:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder