Gizem'in Mutluluk Verici Kaybı :)

LilySlim Weight loss tickers

31 Ocak 2012 Salı

Dukanella


Adımızı aldığımız ama tarifini ancak koyabildiğimiz, peçeteye yazılıp istenen dukanella tarifine geldi sıra. :) Çeşitli tarifler deneyip, mutlu sona yaklaşamadığımız için bu tarifi koymamıştık. Ama ben bugün deneyip, memnun kaldığımı paylaşacağım. İleride Neslihan'ın yoğun labne tatlı dukanellasını, Başak'ın da acımtırak dukanellasını doğru oranlara ulaştırabilirsek alternatif tarifleri de sizle paylaşıyor oluruz. Aşağıda benim denemiş olduğum tarif için ise Ebru Ferah İşel'e paylaşımı için teşekkür ederiz.


Malzemeler :


1 yemek kaşığı kakao
7 yemek kaşığı süt tozu
2 yemek kaşığı light süt
1 yumurta beyazı
3 yemek kaşığı tatlandırıcı
6-8 damla vanilya aroması


Bu malzemeleri iyice ama gerçekten iyice karıştırıyoruz. Sonra cam bir kaba koyup, dolapta 1 gün bekletiyoruz. Sonra da Begüm'ün dukan ekmeğine sürüp veya dukakekin üstüne sos niyetine döküp yiyoruz. Tabii kaşıklamak da serbest ;)



28 Ocak 2012 Cumartesi

Limonlu Lorlu Kek

Daha önce de bahsettiğim gibi ofiste bir dukan grubu oluştu. Artık ofis geyikleri "sen de mi dukansın?", "dukan olacaksan önce gidip Gizem'e adını yazdıracaksın", "hello dukan" şekline dönüştü. :) Ofisteki dukan öncülerinden biri de Neslihan. Neslihan da benim gibi sürekli aynı şeyleri yemekten sıkılıp, yıllardır girmemiş olduğu mutfağa sıkıca bağlanmış dukanellalardan biri. :) O nedenle yapıp, deneyip memnun olduğu tarifleri benimle paylaşıyor. Ben de sonunda fotoğrafını görüp hastası olduğum limonlu lorlu keki dün yaptım ve yüzüm güldü. :) Şimdi de sizinle o tarifi paylaşacağım. Buradan Neslihan'a çok teşekkür ediyor ve o gittikçe eriyip yok olan yanaklarından öpüyorum. ;)


Malzemeler:
1 yumurta
2 yemek kaşığı tatlandırıcı
1 yemek kaşığı light süt tozu
1/2 bardak lor
1 limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı limon suyu
4-5 damla vanilya aroması
4-5 kaşık limon aroması



Tüm malzemeleri iyice çırpıyoruz. Renkli silikon kaplara paylaştırıyoruz, benden 5 kap zor çıktı. Bir dahakine iki ölçü yapacağım. :) Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. Pişince eve mis gibi bir koku yayılıyor, çayımızın yanında afiyetle yiyoruz. 


Üst kattaki fotoğraf Neslihan'ın, alt kattaki benim. Evet evet kesinlikle Neslihan'ınki daha güzel gözüküyor. :)


Hem de yulaf kepeği hakkı gibi bir derdimiz yok bu tarifte. Dikkatinizi çekerim. ;) Afiyet, bal şeker olsun. 



21 Ocak 2012 Cumartesi

Kakaolu Dondurmalı Dukan Pastası

İnternette araştırmalarımıza devam ederken bulduğumuz tariflerden birini paylaşıyorum.. İtiraf ediyorum, bu tarif aslında kakaolu cheesecake tarifi, tamam yaparken dondurmalı pastaya dönüşmüş olabilir ama yine de tadı çok güzel oldu. Bakınız aşağıda tarifi yazıyorum =).

Malzemeler:
400 gram light labne
25 gram jöle (ben çilekli jel kullandım)
2 yemek kaşığı kakao
2 yumurta (resimde 6 var sizi yanıltmasın =))
6 yemek kaşığı tatlandırıcı
Vanilya aroması


Hazırlanışı:
1 yumurta sarısını, 3 yemek kaşığı tatlandırıcı ve 200 gram labne ile karıştırıyoruz. Biraz vanolya aroması ekliyoruz. Jölenin yarısını (25 gram) yarım bardak sıcak suyla karıştırıyoruz. 2 yumurta beyazını karıştırıyoruz. Jöle ılınınca peynirli karışıma ilave ediyoruz. Yavaşça yumurta beyazının yarısını karışıma ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Ben cam bir kap kullandım, istediğimiz bir kaba karışımı ekleyerek, buzlukta soğuması için bekletiyoruz.

Geri kalan malzemeler için de aynı süreci çeviriyoruz ama bu sefer içine vanilya aroması yerine kakao katıyoruz. Kakaolu karışımımıza da buzlukta bekliyoruz. Kakaolu karışım donduktan sonra dışarı çıkartıyoruz ve hafif erimeye başladığında kakaolu karışımı, vanilya karışımının üzerine spatula yardımıyla ekliyoruz ve buzlukta bir süre daha bekletiyoruz. Tamamen donduğundan emin olduktan sonra buzluktan alıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Yemeden 15 dakika önce dışarı çıkarmanız tavsiye edilir. Afiyet olsun!

Not: Jöle, aslında dukan diyetinde olmayan ama kötü bir kaçamak yapmaktansa kullanılacak bir alternatif. Ayrıca Dr Oetker jölesinde şeker bulunuyor; ancak aktarlardan kağıt şeklindeki jelatinlerden alıp kullanırsanız onlarda şeker bulunmuyor.

 


 

Dukan Ekmeğimiz

Tam iki ay oldu Dukan'a başlayalı, koruma evresine hazırlık yaptığım bu dönemde ekmeğe nasıl da hasret kaldığımı fark ettim. Ne zamandır aklımdaydı Dukan ekmeği yapmak ama bir türlü fırsat olmamıştı. Yulaf kepeği hakkımızı ekmeğe ayırmak istediğimiz günler artık çok yakın, çok kolay bir ekmek tarifi ile karşınızdayız. Not: sabah kahvaltıda ekmek yemeği çok özlemişim =).  O zaman hemen açıklıyorum.

Malzemeler:
1 yumurta
1 su bardağı yulaf kepeği (8 yemek kaşığı)
1 su bardağı light yoğurt
1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı:
Malzemelerimizi derin bir kapta karıştırıyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında 25-30 dakika pişiriyoruz. Ben muffin kalıplarını kullandım, istediğiniz kapta istediğiniz şekilde ekmeğinizi şekillendirebilirsiniz. Afiyet olsun! (Bu tarif için "Ihlamurcum"a çok teşekkür ediyoruz)

19 Ocak 2012 Perşembe

Anne Eli Değmiş Dukan Köftesi

Bugün 56.günüm ve evet sanırım ızgara tavuk, et, balık yemekten sıkıldım. Sebze günlerimde hayal gücümü annem ile beraber zorlayıp ağzımı tatlandırıyoruz. Bu diyetteki en büyük şansım, annem. Yağsız kıymalı ayşekadın fasulye, tavuklu  bamya ve tavuklu brüksel lahanası ile yüzümü güldürdükten sonra geçen gün bir diğer kozunu oynadı. Yağsız kıyma ile ekmeksiz köfte yapmış ve gerçekten yumuşak bir et yemek beni çok mutlu etti. 

250 gr yağsız dana kıyma
1 orta boy soğan
Karabiber
Maydanoz
1 yumurta
Kimyon

Tüm bu malzemeler karıştırılıp, köftecikler haline getirilir. Kızdırılmış tavaya atılır ve ızgara yapılır. Afiyet olsun! :)



Yorgunum Dostlarım

Efendim şimdi gelelim özellikle kış aylarında hasıl olan fakat bendenizde her mevsim tezahür eden yorgunluk mevzusuna. Aslına bakarsanız yorgunluk, halsizlik kısmı benim için geçerli bir durum. Ama sevgili mösyö zaten bu diyeti devam ettirdiğiniz sürece vitamin, mineral dengesini sağlamak üzere eksiğinizi dışardan destekleyerek tamamlamanızı öneriyor. O yüzden bugün sizlere daha birkaç gün önce edindiğim iki ürünü takdim edeceğim.

Az önce de belirttiğim gibi benim derdim genel olarak üstümden atamadığım yorgunluk, halsizlik, bitkinlik vb. hali. Ha tabi şunu belirtmekte fayda var. Benim bu halim bu diyeti uygulamamla ortaya çıkmış yeni bir hal değil. Benim olayım bu :) Bunun bir sürü nedeni olabilir tabi ki. Öncesinde kötü beslenmeye yorabilirdik. E şimdi de vay efendim aşırı protein tüketimine yorabiliriz. İki durumda da spor yapmamaktan, minimum hareketle yetinmekten kaynaklanabilir. Ya da önceki hayatımda kedi olmamın getirdiği miskinlik ömür boyu mentalitesidir. Sonuç itibariyle hepsi ihtimaller dahilindedir.

Özetle beni bırakın da uyuyayım arkadaş modundan birazcık sıyrılmak ve mösyönün tavsiyesine uymak adına her gün vitamin kullanımına başlamış idim. Hiç bir ekstra faydasını gördüğümü söyleyemeyeceğim. Belki de ben farketmemişimdir. Olabilir. Genelde grip olunduğunda özellikle kış aylarında kimsenin çantasından eksik etmediği Pharmaton multi-vitamin desteğini kullandım bir ay boyunca. İçinden 30 kapsül çıkan Pharmaton kapsülün piyasa fiyatı 35-40 TL civarında.

Bu esnada azıcık da mösyö bu konuda ne buyurmuş, Dukanshop vasıtasıyla insanlara neler kakalamış :) onları inceledim. Bu arada müjdeler olsun, artık Dukanshop'tan Türkiye'ye de sipariş gönderimi mevcut. Tabi mevcut da bakınız hangi kargo ücretleriyle :)
http://www.mydukandietshop.co.uk/content/166-row

Ayıptır yauuu diyor, kendilerine akıl ve fikir diliyoruz. Anlaşılan o ki bir Shirataki Noodle yiyemeden bitecek bizim diyet. Ah bak şimdi sizde de tatlı bir merak uyandı değil mi? Ama boşverin onu, Türkiye sınırları dahilinde sahip olmak zaten an itibariyle imkansız. Boşuna canınız çekmesin durduk yere. Ama sonraki başlıklarda buna da değineceğimize söz vermiş olalım. Siz de meraktan kuduradurun. :)

Bu konuya da ufacık değindikten ve oha! dedikten sonra Pierre'in dikkatimi çeken iki bitkisel destek tavsiyesine gelebildim sonunda. Birincisi Spirulina ve ikincisi de Gotu Kola (ahahaha :) tövbe tövbe ayrıntılar aşağıda)

Spirulina nedir?
"Spirulina, mavi-yeşil algler grubuna ait mikroskobik bir yosun türüdür. İlk fotosentetik canlıların torunu olarak kabul edilir."

Uzatmayayım torun morun diyerek de sevimlileştirmeye hiiiiiç çalışmayalım, bildiğiniz yosun işte :)

Ama içinde yok yok bir yeşil yosun kendisi anlatılanlara göre: "Bu bitki peptidleri, nükleit asitleri, antioksidanları ve polisakkaritleri kapsayan önemli bir bitkisel içeriğe sahiptir. Ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, çinko, manganez ve temel yağ asitleri gibi minerallere de sahiptir. %70 civarında protein, C vitamini, E vitamini, B kompleksi, beta karoten ve klorifinden oluşmaktadır."

İçeriğinin ayrıntılarını verip sizi çok sıkmayacağım, değerlerine zaten bir sürü siteden ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Bu zavazingoyu farklılaştıran ve Dukan'ın gözüne girmeyi sağlayan bir unsur da şüphesiz protein zengini olması, anlaşılması açısından şu karşılaştırma değerlerine bakabiliriz.

Protein Kaynağı % Su % protein
Spirulina 5 60-70
Soya 8 36,7
Süt tozu 4 36
Sardalya 50 20,6
Alabalık 77,6 19,2
Tavuk eti 61,3 19
Sığır eti 56,5 17,4
Yumurta 74 12,8
Koyun sütü 81,6 5,6
Yoğurt 86,1 4,8
İnek sütü 88,5 3,2

Dukan'ın sitesindeki ürüne bu linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.mydukandietshop.co.uk/supplements/323-spiruline.html

Bu da benim GNC'den edindiğim ürünün linki:
http://www.gnc.com.tr/tr/products.asp?ID=7&CID=4&PID=234

Bu da ta kendisi:

Gotu Kola nedir?
Öncelikle şaka yapılmaya çok açık bir nanedir. Ahahah valla kendisinden bahsettiğim anda sinirlerim bozuluyor. Dukan amca sağolsun, bizi zayıflatırken güldürüyor da. Gotu Kola ne alaaasen ya (kutu kola, götü kolla gibi şakaları tamamladıysak devam edelim.) Öhömm lütfen...

Şimdi gülüyorsunuz ama kerameti kendinden menkul bu garip isimli şeyin dolaşımınızı hızlandırarak selülitlerinizi yakmaya yardımcı olduğunu söylesem? Hııı? Ne dersiniz? Biraz saygı lütfen...

"Gotu Kola (Centella asiatica [Latin]), Afrika, Asya, Avustralya, Hindistan ve Güney Amerika gibi tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetişen bir bitkidir. Ayurvedik tıpta  binlerce yıldır, hafızayı kuvvetlendirmek ve sinir sisteminin sağlığı için kullanılıyor. Son klinik çalışmalar bu geleneği doğruluyor."

Bunun haricinde yukarda da belirttiğim gibi bir ton faydası sayılmış internetteki kaynaklarda. Uykusuzluktan deri hastalıklarına, dolaşımdan selulite, depresyondan anksiyeteye kadar bir çok derde deva olarak sunuluyor. Ben onların yalancısıyım. Tabi size de bu tip ürünleri kullanmadan önce araştırmayı tavsiye ederim.

Bu benim edindiğim ürün:


Sadece Gotu Kola değil Ginseng ve başka bitkilerden oluşan bir karışım, ayrıntılarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.gnc.com.tr/tr/products.asp?ID=7&CID=3&PID=371&title=Guarana Formula


Özetle bu nadide bilgiler içeren yazıyı şöyle sonlandıralım. İlk başta da belirttiğim üzere benim derdim tamamen eksik vitamin ve minarelleri dışardan sağlamak ve mümkünse eğer bir nebze de bu uyuşuk bünyemi ayaklandırmaktı. Açıkçası ben de GNC'den içeri girer girmez kutu kutu haplara ve renk renk kutulara şaşkınlıkla baktım. Neyi sorsam bir faydası vardı, ne dert saysam hepsine iyi geliyordu. Elimi neyi atsam kesin almam lazımdı, herkes pek bir memnundu. Sordukça kafam karıştı. Eğer aklımda bu iki önerilen zavazingonun adı olmasaydı eminim ki hiç bir şey almadan kaçarak ortamı terkederdim. Takdir edersiniz ki işin özü ticaret, "diyet yapıyorum da ben, destek için vi..." der demez, aman efendim şöyle bir ürün var vücut ısısını arttırarak yağ yakıyor, yok efendim şu var şişiyor tok tutuyor diye diye tüm rafları gezerken buldum kendimi. Zar zor ben tok tutacak, yağ yakacak, zayıflatacak bir şey aramıyorum aslen şöyle de böyle de diye diye derdimi tane tane anlattım, çok soru sordum karşımdakini baydım. Neyse sizi de baymayayım. :)

Uzun lafın kısası hap alıp oturarak zayıflamaya çalışma düşüncesi her zaman acınası gelmiştir kulağıma. Geçen hafta karşımızda oturan ve sevgilisine gece kalkıp sabaha kadar karın ağrısıyla tuvalette oturduğunu anlatan ama buna karşın sabah iki kilo eksik tartıldığını müjdeleyen andon hanım kızımıza ve onu gayet normal şekilde dinleyip şaşıran tencerenin kapağı denyoya selam olsun. Hap içerek zayıflayamazsınız a dostlar! Bu benimkisi bile sadece bir deneme, hiç bir hapın beni uykudan ayırabileceğini sanmam :) Ama okuyup araştırıp içinize sindikten sonra siz de derdinize uygun böyle bir denemede bulunabilirsiniz. Neden olmasın? Faydasını görürsem yazarım. Göremezsem sallayın almayın derim zaten. Şimdilik sadece haberdar etmek istedim.

Son noktayı fiyatları değerlendirerek koyalım. Yukarıda belirtmiştim 1 ay yetecek Pharmaton tablet 35-40 TL arasındaydı. Onunla kıyasladığımda fiyatlardan çok memnun kaldım. Şöyle ki:

Spirulina (90 tablet, günde 2-3 adet tüketilmesi öneriliyor): 54,75 TL
Guarana Formula (90 tablet, günde 1 adet tüketilmesi öneriliyor): 74,95 TL

Ben aldığımda ikinci üründe %50 indirim vardı, hala vardır sanıyorum. Bu şekilde Spirulina: 43,33 ve Guarana Formula: 59,1 TL' ye gelmiş oldu. 90 tablet olduğu göz önünde bulundurulduğunda benim için fiyatta psikolojik sınırları aşmamış ve kıyaslandığında içimi rahatlatmış oldu. Ben de bu uzunca yazıyı sizinle paylaşmış oldum. E fena mı oldu? Bol uykulu, enerjik, mutlu günler! Sağlıcakla kalın.

17 Ocak 2012 Salı

Pofuduk Poğaça

Tekrar bir poğaça tarifi ile karşınızdayız. Neden devamlı kek neden devamlı poğaça arkadaş başka bir şey yok mu dediğinizi duyar gibiyiz. Duymamazlıktan gelmeyelim. Şöyle ki; yaşanan en büyük sıkıntı (şahsım adına) gün boyunca işte, yolda, belde yiyecek uygun bir şey bulamamak. E bu diyet de öyle aç kal, kalori say kafasında bir diyet olmadığı için resmen bir şey yiyemeyince, aç kalınca üzülüyor insan :) Yemekhane varsa uygun bir şey çıkmıyorsa, o zaman daha da beter. Esas öğünü atlamak en kötüsü. O yüzden bu şekilde çantada taşınabilir, akmaz kokmaz atıştırmalıklar bazen ara öğün bazen ana öğün yerine geçebilen en şahane kurtarıcılar.

Bu açıklamayı yaptıktan sonra gelelim, uzundur yapmak istediğim, çok methini duyduğum ve sonunda yapıp aslında çok başarılı olamadığım (?!) (çünkü niyeyse istediğim gibi kabarmadı, yana doğru yayıldı, ben bunu hesap edemediğim için azıcık birbirine girdi, ortalık karıştı vs. :)) ama tad olarak enfes olan Pofuduk Poğaça! Gerçekten lezzet olarak poğaçaya çok yakın ve beklentileri karşılayan bu poğaçanın da kaynağını belirtmeden geçmeyelim. Bu tarif de yine Om Re'ye ait ve hatta Om Re Poğaçası olarak biliniyor, kimse sorsanız gösterir yani. Ellerine sağlık diyelim tekrar ve gelelim muhtevasına;

Malzemeler:

2 yumurta
10 yemek kaşığı yulaf kepeği
3 yemek kaşığı süt tozu
1 tatlı kaşığı splenda
300 gr yağsız peynir ya da kıyma ya da ikisi birden :)
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı light yoğurt
(isteğe bağlı dereotu, maydanoz, kırmızı biber vs.)

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri karıştırın. Yapış yapış cıvık bir hamur olması lazım. Gözünüzü korkutmasın. 20 eşit parçaya bölerek yağlı kağıt üzerine paylaştıralım. Aman araları açık olsun, nereye kabaracakları belli olmuyor kendilerinin. Cıvık hamurla başa çıkmak için ellerinizi ıslatarak şekil verebilirsiniz. Üzerine yumurta sarısı sürebilirsiniz. 150 derecede 25 dakika kadar pişirmek yeterli, yine de arada bakın da yanmasın :)

Benimkiler süper kabarmıştı ama sonradan pıf diye sönüverdiler. Yine de lezzet olarak çok tatminkar hem de günde 4 tane yiyebilirisiniz. Daha ne olsun! Afiyet olsun...

Çinli Dukarides





Malzemeler:
 
Karides
Arpacık soğan
Sarmısak
Light soya sosu
Taze zencefil
 
 
Hazırlanışı:
Donmuş karidesler (tazesini bulabilirseniz ne ala!) tavaya (tercihen wok tava hadi olmadı teflon olsun bari) atılır. Tatlandırmak için arpacık soğan ve sarımsak eklenir. Bu soğuklarda şifa niyetine ve tabi bir de ben aromasını sevdiğim için birazcık taze zencefil rendelenir. Kendisi şekilde gördüğünüz gibi eciş bücüş bir şey olup aroması acayip keskindir, yani sevmiyorsanız ya hiç koymayın ya da çok az miktarda koyun derim. Veee son olarak ateşten almaya yakın soya sosu eklenerek çevrilir ve çin usulü dukana saygılı karidesleriniz emrinize amadedir.

 
Açıkçası ben bu haftasonunda yemenin ve içmenin (dürüst olmak gerekirse daha çok içmenin) dibine vurduğum için şu sıralar protein günü arttırımına ve duraklamayı kırmak üzere çalışmalara başladım. (Bununla ilgili hem kendi yorumlarımı hem de mösyönün tavsiyelerini önümüzdeki günlerde daha güzel bir şekilde size aktarmayı planlıyorum, panik yok :)) O yüzden böyle ibiş gibi sırf soğanlı yavan bir karides oldu. Halbuki siz buna şöyle kırmızı biber, mantar, havuç, efendime söyleyeyim brokoli falan sallasanız fena mı olur şööööyle renkli renkli iştah açan cinsten? Bence şahane olur, çok da güzel olur. Ama ben maalesef bu sıralar bununla yetinmek zorundayım, bana müstahak. Size afiyet olsun...

15 Ocak 2012 Pazar

Kaşarlı Poğaca Tarifi =)

Peynirli poğaça tarifimizin yeri her zaman ayrı, öncelikle onu söylemeden edemeyeceğim =). O tarif, yulaf kepeği ile lezzetli tatlar yapabildiğimizi öğrendiğimiz ilk tariflerden biriydi. Tam iki ay olmak üzere, biz de yeni tariflere yelken açmak için araştırmalarımıza hız kazandırdık veee araştırmalarımızı yaparken, denemeye değer bir lezzetle daha karşılaştık. Bu sebeple, "http://dukangrup.blogspot.com/"a çok teşekkür ediyoruz ve kaşarlı poğaça tarifimizin yapılışına geçiyoruz.

Malzemelerimiz:
1 yumurta
3 çorba kaşığı light yoğurt
3 çorba kaşığı light labne
2 damla sirke
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığından biraz az tuz
yaklaşık 2 dilim light kaşar peyniri (ya da az yağlı lor peyniri)
aldığı kadar yulaf kepeği (yaklaşık 10-12 kaşığa denk geliyor)




Hazırlanışı:
Öncelikle yumurtanın sarısını ve beyazını ayırıyoruz. Küçük bir kasede yulaf kepeğini, kabartma tozunu ve tuzu karıştırıyoruz. Büyük bir kapta ise, labne, yoğurt, yumurta akı ve sirkeyi karıştırdıktan sonra küçük kasedeki un karışımını ilave edip yoğuruyoruz. Karışımı yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz, eğer koyu bir kıvam elde edemediyseniz biraz daha yulaf kepeği ilave edebilirsiniz ama ben yaparken tam koyu bir kıvam elde edemedim.

Bu arada fırınımızı 180 derecede önceden ısıtıyoruz. Dinlendirdiğimiz karışımı yağlı kağıdımızın üzerine yuvarlaklar halinde diziyoruz, üzerine önceden rendelediğimiz kaşarı ekliyoruz (ben lor ile denedim, lor da başarılı oldu), sonrasında üzerine kalan karışımı ekleyerek poğaçalarımızı kapatıyoruz. Ayırdığımız yumurta sarısını poğaçamızın üzerine sürüyoruz. 20-25 dakika sadece alttan pişiriyoruz. Daha sonra artan kaşar rendesini poğaçamızın üzerine serpiyoruz ve 15 dakika daha hem alttan hem üstten pişiriyoruz.

Solda benim lor ile pişirdiğim poğaçayı, sağda ise kaşar ile pişerken birleşmiş Gizem'in poğaçasını bulabilirsiniz. Hatta bu haliyle bana miss gibi bir böreği andırıyor. Afiyet olsun!


8 Ocak 2012 Pazar

Sponge Pop


Kepek hakkımı genelde krep olarak tüketiyorum. Hem doyurucu hem de lezzetli oluyor. Ama sanırım artık fenalıklar geldi. Çünkü az önce eyhhh bugün de kepek yemiyivereyim diye düşünürken bari bir şey deneyeyim de boşa gitmesin dedim. Mikrodalgada bir şeyler yapabilme fikri hep aklımdaydı, bugüne kısmetmiş.

Buyrun size dukan dostu sünger kekim Sponge Pop! Afiyetler olsun...

Malzemeler:

1 yumurta
2 tatlı kaşığı splenda* (ben bir türlü hazzedemedim şu zıkkımdan dolayısıyla mümkün mertebe az koyuyorum, o yüzden siz bu oranı minimum koyulması gereken olarak düşünün ve kendi damak zevkinize göre bir ayarlama yapın.)
2 yemek kaşığı yulaf kepeği
1 yemek kaşığı süt tozu
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı yağı azaltılmış kakao
1/3 çay bardağı light süt

Efenim bütün malzemeleri bodoslama bir yerde karıştırıp mikrodalgaya girebilen büyükçe bir kahve fincanı veya güzel bir kupaya yarısına gelecek şekilde dolduruyoruz. Aynen mikrodalgaya... Max derecede ki sanırım bu bizimkinde 900 Wt falan. 3 dakikada kekimiz hazır! Daha ne olsun.

Bu arada itiraf edeyim buraya ölçüleri yazabileyim diye sütü abartmışım cıvık olduğu için 1 kaşık daha kepek eklemek zorunda kaldım. Yoksa göz kararı malzemeleri (kepek ve süt) azaltarak kendi limitinize uygun bir kek karışımı elde edebilirsiniz. Hatta içine aroma ve goji berry falan da koyulabilir bence. Gayet de güzel olur. Bu sefer fotoğraf var ama kupam ve dolayısıyla süngerpop pek fotojenik değil. Dış güzelliğini bilemem ama iç güzelliği için kefil olurum kendisine. Kaşıklayın gitsin!

Atıştırma Keyfi

Sıra yılbaşı menümüzün atıştırmalıklarına geldi.. Herkes gecenin ilerleyen saatlerinde cips, kuruyemiş tüketirken, biz leziz mi leziz atıştırmalıklarımızı yiyorduk. Peki onlar nelerdi?
- Light beyaz peynirli kırmızı biber
- Light labneli az yağlı jambon
- Light labneli çemensiz pastırma

Dilediğiniz kadar pastırma ve jambona labne peynirimizi sürüp, kürdan iliştiriyoruz. Kırmızı biberlerimizi ise arasına beyaz peynir yerleştirip, kürdan ile tutturuyoruz. Afiyet olsun!

7 Ocak 2012 Cumartesi

Topkek

Diyelim ki canınız çok tatlı çekti amma velakin kepek hakkınız da bitti. Böyle durumlarda kullanılacak bir tarif geliyor şimdi. Hem de tadı süper.

Bu tarifimiz alıntıdır efendim. Orijinal adı "Unsuz Kek". Facebook - Dukan Diyeti Tarifleri sayfasından Om Re'ye selam çakıyoruz. Eline aklına sağlık diyoruz. Emeğe saygı :) Gelelim tarife:

Malzemeler:

2 yumurta
3 yemek kaşığı süt tozu
Bir avuç goji berry
3-4 damla vanilya aroması
2 çay kaşığı kabartma tozu
2 kaşık splenda

Tarif:

2 yumurtanın sarıları bir tarafa, beyazları bir tarafa ayrılır. Beyazlar mikserler çırpılır ve katı bir kıvam elde edilmeye çalışır. Çalışılır diyorum çünkü maalesef ben öyle bir kıvam elde edemedim hatta hiç katılaşmadı diyebilirim. Tarifin orijinalinde kabı çevirince dökülmeyecek kadar katı olması gerektiği belirtiliyor, şahsen yapanı tebrik ederim :) Yine de sıkıntı yok. Benimkisi cıvık halinden beklenilmeyecek sonuçlar verdi. Neyse yani kıvam tutmadıysa vazgeçmek yok devam...

Ayrı kaptaki sarılar, tatlandırıcı, süt tozu ve kabartma tozu da karıştırılır. Ve sonra bu sarılı karışım mikserde çırptığımız beyazlı karışıma azar azar eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Silikon minik kaplardan kullanmanızı tavsiye ederim, yapışma derdi olmuyor. Kaplara goji berry koyup üzerlerine de bu karışımı döküp yallah fırına...


150 derecede göz kararı 10-15 dakika pişirdim. Daha doğrusu tam hatırlamıyorum :) Üzeri kızarana kadar pişirmeniz yeterli. Kendilerini hunharca tükettiğim için maalesef fotoğraf koyamıyorum. Afiyetler olsun...

edit büdüt: fotoğraflar güncellenmiştir :)

4 Ocak 2012 Çarşamba

Yoğurtlu Havuç ve Kabak

Sırada kabak ve havucun bir araya geldiği yoğurtlu mezemiz var.

Malzemeler
- 2 adet orta boy kabak
- 3 adet orta boy havuç
- 4 yemek kaşığı light yoğurt
- 1 çay kaşığı tuz
- 2-3 diş sarmısak (isteğe bağlı)
- dereotu (süslemek için)

Hazırlanışı
Kabakları ve havuçlarımızı güzelce yıkıyoruz ve rendenin büyük tarafıyla rendeliyoruz. Sebzelerimizi ayrı ayrı bir gıdım yağ damlattığımız tavada kavuruyoruz. Suyunu iyice çekene kadar bekliyoruz. Tencereden aldığımız sebzelerimize yoğurdumuzu, tuzumuzu ve sarımsağımızı ekliyoruz. Son olarak üzerini dereotu ile süslüyoruz. Afiyet olsun!

Kerevizli Yoğurtlu Meze

Tamam itiraf ediyorum, ben Dukanellaa olmadan önce kerevizi görsem tanımazdım. Seyir evresinde meyve tüketmediğimiz için vitamini mümkün olduğu kadar çok sebzeden almamız gerekiyor ve bu sebeple Dukan beni kerevizle de tanıştırmayı başardı =). Tanışmamız korktuğum gibi geçmedi hatta hoşuma gitti diyebilirim.

O zamaaaan işte yoğurtlu kereviz salatası tarifi geliyor.

Malzemeler:
- 1 büyük kereviz
- 6 yemek kaşığı light yoğurt
- 1/2 limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe göre)
- 2-3 diş sarımsak (isteğe göre)
- dereotu (süslemek için)

Hazırlanışı:
Kerevizi güzelce yıkadıktan sonra rendenin kalın kenarıyla rendeliyoruz. Yoğurt, limon suyu, tuz, pul biber ve ezilmiş sarımsak ile karıştırıyoruz. Son olarak süslemek için üzerine dere otu ilave ediyoruz. Afiyet olsun!

Haşlanmış Dukan Sebzeleri

Tam dört gün geçti veee henüz yılbaşı menüsünü açıklamadık. Tam bir Dukanellaa sofrasıydı, mezesi, ara sıcağı, ana yemeği ve tatlısıyla =). Evet, hiç bir öğünden mahrum kalmadık ve şimdi menüyü sizinle paylaşıyorum.
Meze olarak; havuçlu yoğurtlu meze, kabaklı yoğurtlu meze, kerevizli yoğurtlu meze
Salata olarak; haşlanmış sebzeler
Atıştırmalık; lor peynirli kırmızı biber, lor peynirli çemensiz pastırma, labneli jambon
Ara sıcak; mantarlı karides güveç, mücver
Ana yemek; ıspanaklı ve bol sürprizli tavuk
Tatlı olarak; kabak tatlısı, bohça tatlısı

 O zaman sırayla başlayalım, ilk olarak Haşlanmış Dukan Sebzeleri'ni açıklıyorum:

Malzemeler;
- 1 orta boy karnıbahar
- 1 orta boy havuç
- 1/2 kg kilo brokoli

Sosu için;
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 2 limon
- 1 tatlı kaşığı hardal

Karnıbahar, havuç ve brokoliyi diri diri olacak şekilde haşlıyoruz. Bir yandan sosumuz için tuz, limon ve hardalı karıştırıyoruz. Haşlanmış sebzelerimizi dilediğimiz gibi diziyoruz ve sosumuz hazır olduğunda, haşlanmış sebzelerin üzerine döküyoruz. Hmmm, enfess, afiyet olsun!